Bloggarkiv

Allan gungar i högsta gren

18.07.2014 | Sten Vikström

 

I onsdags sökte sig smörgåsasken ner i ryggsäcken för att följa med på en tur ut till några av nejdens myrar. Det handlade inte om hjortronplockning för en stund senare körde Allan Svenlin upp på gårdsplanen med fiskgjusringar i sin ryggsäck. Allan är nybakad pensionär och tyckte att utrymmet i kalendern kunde fyllas ut med någonting intressant och meningsfullt, så han placerade in fiskgjusringmärkning i schemat för juli månad. Allan är sedan barnsben en naturmänska och att ta sig upp i ett träd har alltid varit någonting naturligt för honom.

En stund senare kretsade det första fiskgjusparet uppe i det blå och Allan gungade i högsta gren uppe vid boet. Den grenen hade han faktiskt skruvat och limmat ihop själv eftersom han är yrkesman på det området. Smått häpen hade jag konstaterat hur han plockade ut den protesen ur bagageluckan och traskade ut med den 1,5 km på myren. Väl framme vid boet var den nästan genast på plats och han svingade sig vigt upp till de 3 ungarna i boet, höjdskräck verkade vara ett främmande fenomen. Rätt man på rätt plats konstaterade jag nere bland dvärgbjörkarna.

Vid följande bo hade fiskgjusarna tydligen tänkt bjuda på någonting alldeles extra, förutom de 3 ungarna hittades nämligen ytterligare ett okläckt ägg. Verkligt fina kullar för även dagens tredje kull var en trea och Allan kom åt att ringmärka fiskgjuse nr 20. Karlebynejden har en längre tid saknat en fiskgjusringmärkare och aldrig haft någon av den här kalibern att ty sig till. Nu skulle det gälla för hjortronplockare och andra som strövar i markerna att gnugga knölarna där minnet sitter och tipsa Allan om var ytterligare fiskgjusar kan tänkas hålla till.

Allans e-post: allan.svenlin@outlook.com

 

Allan på sin " fiskgjusprotes " den 16 juli 2014


Comments (0)

Logga in för att kommentera.