Bloggarkiv

Gratis bilservice

26.08.2013 | Sten Vikström

Jag satt för någon vecka sedan vid marketens parkeringsplats och noterade hur en flitig gråsparv systematiskt flög fram till bilarna och hoppade upp på kofångarna för att putsa bort all färskvara som samlats på kylargrillen.  Den försvann även under bilarna och det verkade som om den skulle ha granskat motorutrymmet på flera bilar innan den hoppade ner med en hel del ätbart i näbben.  Häromdagen upprepades i stort sett samma procedur, men nu var det en kaja som systematiskt gick från bil till bil och putsade bort insekter som fastnat på nospartiet.  Registerplåten på bilen mitt emot synades noggrannt och den pickade 5-6 gånger i sig insekter som fastnat på den, precis som den skulle ha haft ett avtal med någon parkeringsövervakare.  När den passerade min bil gick den försmädligt nära mig på ett par meters avstånd som om den skulle ha haft reda på att jag var en ringmärkare, för jag kunde inte undgå att se att den hade en hemlighetsfull stålring på foten.  Vid kassan var det ingen som frågade om man var villig att betala 1€ i serviceavgift såsom kutymen är vid St 1:an.

Undrade varifrån den hemlighetsfulla stålringen kom för jag är väl medveten om att bara Johnny och jag ringmärker kajor i Karleby.  Johnny har bara ringmärkt agrara kajor i Såka och mina kajor har sitt ursprung i pärluggleholkar milsvida från staden. Kajan har varit en påfallande framgångsrik art under 2000-talet och tendensen är att den årligen hittats i någon ny pärluggleholk, nu hittades 44 ungar i 13 kullar.  Det varma vädret i slutet av maj verkade passa kajorna.

Bildens kaja var en av årets nykomlingar i en pärluggleholk i Toholampi och den presterade småningom 4 ungar i den lanliga miljön där flockarna vistas ute på odlingsmarkerna. Man undrar förstås var de får sin omskolning till parkeringsövervakare, hade den urbana varelsen vid Kalles torg trots allt sitt ursprung i någon storstad i exempelvis södra Finland.

 

 


Comments (0)

Logga in för att kommentera.