Bloggarkiv

Kejsarmanteln höll lunchpaus

10.08.2014 | Sten Vikström

 

Under långa perioder har vi nästan saknat dagfjärilar i trädgården, men nu i början av augusti har det blivit liv på nytt.  Hos Pihlajamäkis nere vid stranden av Perho å brukar det ibland vimla av dagfjärilar och i onsdags när Kari kom hem för en lunchpaus räknade han ett tiotal påfågelögon, men plötsligt upptäckte han även en jättestor pärlemorfjäril.  Snabbt fram med kameran och några bilder blottar att det är en hona av vår allra största pärlemorfjäril, dvs. en kejsarmantel.  Den är större än påfågelögat och amiralen och kan vid första anblicken tas för en tistelfjäril, men silverstrecken på bakvingens undersida utvisar vem som är i farten.  Vi som var fjärilsamlare under gångna ungdomsår hade den i fjärilboken under namnet silverstreckad pärlemorfjäril, vilket naturligtvis var ett beskrivande namn.  Kejsare och tsarer är sällsynta varelser numera, även om en är på gång i vårt östra grannland för tillfället och kejsarmantlar sveper inte heller förbi varje dag.

På Suomen Perhostutkijain Seuras hemsida hittade jag en uppgift om att kejsarmanteln första gången är beskriven i vårt land i Parikkala 1856 och i vårt landskap (KP) i Karleby 1943 (U. Widlund).  Det anges att den saknas i västra Finland mellan Nystad och Karleby och den är beskriven i Sydösterbotten (EP) i Seinäjoki först helt nyligen 14.8.2010.  I landskapet invid dvs. Norra Tavatland (PH) är den beskriven 30.7.1954 men sågs senast 17.7.1973.  Däremot har man under 2000-talet något överraskande kunnat påvisa exemplar i landskapen i norr.

Varför sitter då en kejsarmantel plötsligt på stranden av Perho å ?   Den gillar att sitta på tistlar, larven lever på violer (sällsyntare på hallon) och det ska finnas en sumpig skog, exempelvis granskog i närheten.  Så säger man i litteraturen och det stämmer naturligtvis med det man upplever utmed Perho å, men likadana förhållanden är det naturligtvis i varje ådal, men ingen ser kejsarmantlar, eller ser man kanske utan att känna till vad det är ?  Det sägs inte någonting om att dagstemperaturen i juli och början av augusti ska vara + 26-31 grader dagligen för att den ska uppträda, men i så fall skulle kejsarmanteln antagligen ha upptäckts som ny art i Österbotten först sommaren 2014.


Comments (0)

Logga in för att kommentera.