Bloggarkiv

Sommarutflykt till Björköby 8.6.

12.06.2014 | Sten Vikström

 Söndagen den 8 juni bjöd på sol och en klarblå himmel när 34 personer bänkade sig för vår sommarutflykt med siktet inställt på Svedjehamn i Björköby.  Vår naturguide Tuija Warén tog emot oss när vi steg ur bussen för att avnjuta morgonkaffe vid Café Salteriet.  Vi traskade i samlad tropp till utkikstornet Saltkaret och fick ta del av de omtalade De Geer-moränerna som lett till att Kvarken fått status som världsarvsområde.  Sedan var det dags för Bodvattnet runt som inleddes med en ringlande vandring längs en av moränvallarna med siktet inställt på den gamla fiskehamnen, där en autentisk strandbod med vasstak påminde oss om svunna tider.  Efter vandringen var det dags för laxsoppa.

Vandringen kryddades av en massa starungar som sökt sig upp i björkkronorna längs med vandringsleden.  Ett par havsörnar kretsade ovanför Lappören och en tredje siktades vid Svedjehamn.  Det för området typiska garnityret bevingat gjorde sig påmint via viggar, gräsänder, skäggdoppingar samt fiskmåsar, skrattmåsar och tärnor.  De senaste decennierna har nya inslag kommit med i bilden i form av dvärgmåsar och svarthakedoppingar.  Knölsvanarna som man ofta uppfattat som rätt framfusiga på sina häckplatser stod sig slätt mot en sångsvanhane som höll en hona med 5 ungar inramade av De Geer. Över den muren kom ingen med knöl på näbben !

Kari Pihlajamäkis kamera fångade den för området typiska viggen, samt  svarthakedoppingen som snabbt etablerat sig under senare tider. Snatteranden var kanske bara på tillfälligt besök såsom vi andra.

 

 

 

 

 

 


Comments (0)

Logga in för att kommentera.