Bloggarkiv

Få ungar i duvhökskogen

12.07.2014 | Sten Vikström

Efter förra årets fina häckningssäsong för duvhökarna fanns det oväntat lite entusiasm kvar inför årets säsong trots att vintern uteblev i den form vi är vana att uppleva den årstiden. Det verkar som om många duvhökar var inställda på ett sabbatsår efter sina bemödanden förra säsongen, men den milda vintern råddade bort konceptet för dem och mynnade ut i äggkullar som övergavs innan det var dags för kläckning. Under de 33 år nejdens hökar har blivit uppföljda har inget motsvarande tidigare hänt, för bland de 44 par där slutresultatet för närvarande är känt avbröts häckningen i 11 fall och dessutom tumlade ett bo på ungstadiet ner från en häxkvast som gav efter för tyngden. I statistiken utformas en grop med endast 1,8 ungar per lagd äggkull dvs. den uteblivna vintern leder till samma bottennapp som den katastrofalt kalla vintern 2010.

Snittvärdet för 32 ungkullar blir 2,4 ungar dvs. även det värdet är något av det skralaste genom tiderna, eftersom kullstorleken 1982-2014 varierat inom ett intervall på 2,3 - 3,6 ungar. Duvhökhanarna drar dagligen sina jaktrutter och utför en "linjetaxering" som mynnade ut i detta utfall. Varje hane kan naturligtvis föda upp en unge med hjälp av trastungar etc. men genetiskt är hanen tydligen utformad som den kompletta viltvårdaren som redan i detta skede via sina samlade intryck inser att det inte nu är läge för en större satsning med tanke på den kommande vinterns utmaningar. Under de senaste åren har duvhökarna kompenserat bortfallet efter den kalla vintern 2010, men nu var det tydligen dags att lätta foten från gaspedalen när återhämtningen lyckats.

Som ringmärkare är det bara att acceptera att sedan urminnes tider fungerar duvhöken genetiskt på detta sätt, kanske ringarna får bättre åtgång igen nästa år. Bara duvhökarna närmast staden bryter mönstret och den mest utpräglade cityhöken av alla dvs. den i min egen by som året om i stor utsträckning jagar kråkfåglar i förstadsmiljö verkar helt oberörd av detta fenomen, för det satt 4 ungar i boet för andra året i följd, medan duvhökarna i Ullavatrakten inte ens brydde sig om att försöka reparera sina bon under våren.

 


Comments (0)

Logga in för att kommentera.