Bloggarkiv

Rödhakar

08.12.2016 | Sten Vikström 3

 

Under eftermiddagen letade jag efter eventuella spår av sparvugglor utmed Kirkkotie (Kyrkvägen) som från Ruotsalo leder in mot Kelviå kyrkby.  Plötsligt fick jag sällskap av en orädd rödhake som nyfiket flög omkring mig och funderade vad jag höll på med i skogen.  En intressant vinterobservation för vi har redan passerat självständighetsdagen och lucia är snart på gång.  Smått häpen blev jag lite senare när jag 1 kilometer längre bort gick ner till ett annat grankärr och hade en rödklädd liten rödhake som på nytt orädd flög emot mig invid en dikeskant.  Jag kommer inte på rak hand ihåg att jag skulle ha stiftat bekantskap med rödhaken ute i skogsterräng tidigare så här års, i varje fall har jag inte mött den på flera platser samma dag.

Jag kollade årets vinterobservationer på Tiira och konstaterade att man så här långt norrut har haft den i december vid fågelmatningar i Nivala, Taivalkoski och uppe i Enontekiö i Lappland.  Dessutom finns det en notering den 4.12. från Uleåborg.  Med andra ord är dagens skogsobservationer från Kelviå rätt speciella, för någon fågelmatning fanns inte intill dessa platser.  I föreningens gårdsplanskryssning har rödhaken en vinter hållit till vid Siv Oravas fågelmatning i Kronoby ännu i januari och Simon Ahlös rekordtidiga vårnotering i mars månad från Dalvägen i Karleby tyder även på en övervintrare.  Med andra ord är rödhaken en relativt härdig fågel, men trots det en stor överraskning när den kommer orädd emot i vinterskogen.  Kanske observationerna ska ses som ett jultecken, för anglosaxiska julkort brukar ofta prydas av rödhakar.

 

 

 

 

 

 

 


Comments (0)

Logga in för att kommentera.