Bloggarkiv

Tidiga marsfåglar

30.03.2012 | Sten Vikström

Det har gått drygt två veckor sedan Gunni-Maj rapporterade sångsvanarna i Såka och våren har gjort stora kliv sedan dess. Jag gjorde en avstickare till sommarstugan i går morse och svanformationerna som passerade kunde innehålla flera dussin fåglar, så det var rejäl svanflyttning. Som sig bör vid Orres tyckte jag mig höra orrar pusta på avstånd och en stund senare övergick det i regelrätt orrspel.  Tyckte mig även höra fasanrop mot Rödsö skola, varpå ett våldsamt kackel och vingbrus från Storsjöberget visade att även en rival uppfattat samma sak. Aldrig tidigare har jag hört två spelande tuppar från vår villastrand. Med en stunds intervall flög två storskrakar in längs älven, antagligen visste de att vatten kommer emot bara man flyger uppströms en bit. En kniphane korsade älven på visslande vingar för att understryka samma sak. Med andra ord var det vår i luften på flera sätt.

Det är dock Björkbacka i Såka som satt sin prägel på vår gårdsplanskryssning denna tidiga vår.  Johnny noterade ringduvan redan den 15 mars långt innan våra tidigaste noteringar i historiken från tidigare vårar. Gunni-Maj upptäckte i sin tur bofinken den 25 mars och där rök våra rekord från den tidiga våren 2007 när bofinkarna visade sig den 26 mars. Nu har nya bofinkar noterats 5 dagar i rad, vilket understryker vilken avvikande mars månad vi har. Staren kom till Björkbacka redan den 19 mars och den 26 mars är hämplingen i tur.  Gå in till Gunni-Majs bildalbum eller bildgalleriet och kolla in hennes kamerateknik för hon tog en perfekt bild av hämplinghonan. Hanen är en vackert tecknad fågel, men honan mycket diskret tecknad med vita vingspeglar och en ljus kindfläck. Kanske ni kan upptäcka en sådan vid er fågelmatning, jag har bara en gång haft en hämplinghona vid min matning här vid Borgsvägen.

Jag har traskat till pärluggleholkar under en dryg veckas tid och några pärlugglehonor är i full gång med ruvningen. De verkar finnas i ett nätverk på c:a 10 kilometers avstånd från varandra, med andra ord finns det i stort sett en marshäckning per kommundel.  Dessutom finns det spelgropar där yngre förmågor spelar och det kan bli betydligt fler häckningar ifall inte de gamla hanarna sugit upp alla honor som finns på området. I Öja var det spelgropar utmed Skärivägen och många tomma holkar tills jag hade det reviret kvar som går under beteckningen " Åkes uggla " och visst möttes jag av ett förvånat uggleansikte i öppningen när jag plumsat fram till just den holken. Trots att flera decenniers uppföljning påvisat att det här är det naturliga utfallet, kan jag inte förstå hur en plats i skärgården kan vara så överlägsen alla andra !   Närmaste granne som kört igång häckningen finns vid Boholm i Kronoby, där en hona ruvar på 6 ägg.  Andra sorkåret i sorkcykeln är på gång i Öja, Kronoby, Nedervetil och Såka annars blir det inga marshäckningar, däremot kan områdena norrom Karleby befinna sig i träda mellan sorkåren, för exempelvis Öja och Kannus är aldrig i samma fas samtidigt.


Comments (0)

Logga in för att kommentera.