Bloggarkiv

Ugglor

26.02.2013 | Sten Vikström

Simon kom att inleda årets ugglesäsong fredag kväll i Öja med en pärluggla spelande invid Skärivägen och en annan som ropade långt ute mot Märaskär.  Han meddelar i sitt sms att det  ytterligare blev bonus följande dag när han fick besök av en sparvuggla vid sommarstugan. Piggt ute i skärgården !

Under måndagen dog vinden bort och en stor trind måne reste sig. Det var dags att kolla hur det står till på fastlandet. En tur via Övre Korplax med retur via Rita i Kelviå bekräftade att 3 pärlugglehanar vaknat även här !  Vi spionerade på uven vid Herros och konstaterade att han nog hade något ärende åt frugan uppe på boåsen, trots att det inte blev fråga om spel.  I Kotkama tyckte vi oss höra en annan uv på avstånd, som vi försökte bekräfta vid Runttujärvi, men en pärluggla stal vår uppmärksamhet.  Till all lycka kom en bil emot, som kunde bekräfta att det faktiskt varit en uv för i den bilen satt Johnny, som inte heller han lyckats motstå månens magiska dragningskraft.  Johnny fortsatte i motsatt riktning och kryssade en ropande slaguggla nere vid älven och senare sin andra berguv för kvällen i Såka. Rätt många stora ugglor bekräftades med andra ord redan under startrundan.  Johnny hade dessutom haft en sparvuggla på besök vid Tyllbacken.  Både stora och små tycks uppskatta det väder februari bjudit på.

Ammi & Kari är på väg med döttrarna och skidboxen till Kuusamo denna kväll.  Just innan Pyhäjoki blev det dock att häfta in och byta kusk när en lappuggla satt invid landsvägen.  Ljuset lär ha räckt till för Karis Nikon och han konstaterade i telefon för en stund sedan att han lika gott kunde vända hemåt tillbaka, för skidturen har redan nått sin kulmen. Det blir väl att reservera utrymme för en bloggbild av lappuggla i det här inlägget, ifall de råkar återvända helskinnade med kameran i behåll från fjällen.


Comments (0)

Logga in för att kommentera.