Bloggarkiv

Ugglorna tror på vår

13.02.2012 | Sten Vikström

Efter att gårdagens snö var bortskottad blev det fullständigt vindstilla, vilket lockade till en tur ut i nattmörkret.  Vid Herros hördes berguvens stön från åsarna, trots att den säkert struntat i all snöskottning.  Under många säsonger har den berguven svarat för första uvnoteringen i mitt protokoll, nu hann den före pärlugglan.  En halv timme senare kl. 21.16 stod jag vid Paasila och lystrade efter den försenade pärlugglan, då hördes ett pling i fickan av ett sms som kort och lakoniskt meddelade "takapihan helmari äänessä".  Det var Veli Saunamäki från Peltokorpi som gav till känna att hans pärluggla tydligen för tredje året i rad tänker häcka i en holk på bakgården.  När jag kom hem märkte jag att även Åke i Öja som vanligt vet i vilket väder man ska lystra efter årets första pärluggla, för även hans gårdsplansuggla var inbokad.  Själv hamnade jag köra ut på bron i Vestersund innan min första pärluggla för året gav sig till känna invid Storträsket.  Senare kryssade jag även pärlugglan vid Särs på området kring Stora Abborrvattnet. De gamla erfarna hanarna brukar inleda säsongen och jag hoppas innerligt att det även finns nya förmågor som ger sig till känna senare, i annat fall kryssade jag redan i första svepet 100 % av fjolårets pärlugglor i Terjärv och 50 % i Nedervetil.  Så uruselt borde det inte få vara fastän man har att göra med en rödlistad art.


Comments (3)

 1. Sten Vikström:
  Feb 18, 2012 at 09:36 AM

  I går kväll var det milt, men vindbyarna störde dock tidvis. Nya pärlugglor ropade vid Kulla i Såka och Räbbfjärden i Rödsö.

 2. Sten Vikström:
  Feb 20, 2012 at 09:15 PM

  Jag gjorde en avstickare till Öja i kväll och avlyssnade på 12 platser. Åkes pärluggla var på rophumör kl. 20.10 och en knapp timme innan noterade jag en annan pärluggla vid Abborrviken.

 3. Sten Vikström:
  Feb 22, 2012 at 10:47 AM

  Det blev fortsatt test av ugglornas ropaktivitet på morgonsidan. Kronoby stod i tur med ett resultat på 9 ugglor fördelade på 5 pärlugglor, 2 slagugglor och 2 berguvar. Gårdagens värmegrader var de första för säsongen och det hade ugglorna tydligen noterat.

Logga in för att kommentera.