Bloggarkiv

Ugglorna växlade årstid även i Terjärv

03.03.2013 | Sten Vikström

Inledningen av mars månad har ingjutit vårkänslor i ugglorna även uppe i Terjärv.  Pontti Granqvist har noterat detta på ett mycket sofistikerat sätt.  Han har sina uggleholkar i skogarna som gränsar till Evijärvi, närmast på området Emas - Sarjärv och två par slagugglor brukar utnyttja hans bostäder, eventuellt besöks området även av en tredje hane. I höstas satsade han på 3 viltkameror för att kunna följa med bl.a. slagugglornas förehavanden och de ska kunna reagera på snabba värmeförändringar inom 15 m framför kamerans sensor. Han meddelar nu att tekniken fungerar för natten mot lördagen den 2 mars vid 3-tiden reagerade kameran på att slagugglan för första gången denna säsong inspekterade sin holk !  Kameran noterar att temperaturen låg på -16 under nollstrecket, men värmen i slutet av februari och den tilltagande dagslängden har fått ugglan att byta blad i almanackan. 

När man ringmärker uggleungar kan man på basis av den äldsta ungens vinglängd fastställa när den är kläckt och även rätt exakt få fram när honan har lagt första ägget. I vår nejd infaller medianen för äggläggningen den 31 mars, dvs. mittersta värdet uträknat för 764 kullar under åren 1988-2012.  Den tidigaste kända äggläggningen är noterad den 8 mars 1992 för slagugglan som häckar invid Hällörsfjärden i Kronoby.  Förra våren 2012 kulminerade föregående sorktopp och då inleddes den första värpningen 14 mars med ett medianvärde den 26 mars.  Senast vi låg nere mellan sorktopparna våren 2010 inleddes den tidigaste äggläggningen den 10 april, med ett medianvärde den 17 april. Då var det emellertid dessutom en förskräckligt kall vinter som medförde att många ugglor frös ihjäl, medan andra inte klarade av att värpa trots att det nog var spel vid holkarna. Födotillgången denna vår är knappast bättre än våren 2010, men februari har denna gång hanterat alla varelser med silkesvantar.  Kanske det finns slagugglor som kommer att inleda häckningar under sista veckan i mars ?  Hur som helst har Pontti påvisat att slagugglorna börjar besöka holkar c:a en månad innan den potentiella äggläggningen tar vid. 

Nedan en bild där kamerans sensor noterat vårkänslor i den mörka bistra marsnatten. Vi önskar Pontti många trevliga och intressanta stunder under våren tillsammans med sina slagugglor !

 


Comments (0)

Logga in för att kommentera.